måndag 29 augusti 2022

David Renklint: Järvflickan

Titel: Järvflickan
Författare: David Renklint
Sidantal: 136
Förlag: Miramir Förlag/Whip Media

Baksidestext:

Kusin Aron bor i Fårporten, en liten by på en obestämd plats, i en obestämd tid. Gränsen till byn utgörs av de omärkta träkorsen under vilka kusinerna begraver änglarna, de dödfödda barnen som deras gud Den Siste Av Dagar tar hem.

På grund av sin syssla tvingas Aron ut i skogen som ingen annan vågar vara i och det är där han ser järvflickan. Hon som påminner om en ängel, men med ögonen för långt isär och klumpfötter vikta under sig. Hon som med öppna sår och stanken av död omöjligt kan vara vid liv.

Vad vill hon Aron? Varför hemsöker hon honom i hans mardrömmar? Frågorna blir snabbt fler
och fler, men Fårporten är ingen plats för den som söker svar. De andra kusinerna och byns
ledare uppskattar inte frågor. Samtidigt ökar järvflickans hemsökelser och kusin Aron måste försöka rädda sig själv.

Mina tankar:

Detta är, om jag inte mistar mig, författarens andra roman, den kom ut 2019. Han debuterade med Det går en liten ängel och efter dessa har han skrivit ett antal både vuxen- och barn/ungdomsromaner. Denna är precis som hans första bok en kortroman som riktar sig till vuxna och går åt skräckhållet.

Den första boken var en ren skräckroman, men över denna så vilar det ett stort mysterium när det kommer till handlingen. Det är inte lika mycket skräck som den första men stämningen finns där. Det är en mix av spänningsroman i form av någon slags överleva i naturen och ta vara på de resurser som går att få tag i där.

Handlingen utspelar sig i en by, i denna så lever invånarna mer eller mindre i något slags kultliknande förhållande. Det råder en hel del mystik över denna by och var den befinner sig och till och med när. Författaren har valt att inte beskriva något som kan hjälpa till att placera var denna by ligger och till och med när det utspelar sig. Vi som läsare vet inte om det är historiskt, nutida eller till och med i framtiden. Jag misstänker att författaren har gjort detta medvetet så att man som läsare får skapa sig en egen idé om just när denna utspelar sig. Det finns några saker som nämns som gör att man kanske kan gissa sig till något, men som sagt det är bara min tolkning och vad denna tolkning är lämnar jag osagt här utan låter varje läsare få tolka själv.

Det är inte bara när den utspelar sig som är i det skymda. Vi har vår huvudkaraktär och hans resa som är mer eller mindre av en slags febrig dröm, detta är rätt så träffande beroende på vad som händer honom i början, vilket jag inte alls skall avslöja. De blir en kuslig och spännande resa som vi får följa huvudkaraktären när han försöker sköta sina sysslor samtidigt som han tvivlar över vad som pågår i byn. Det är en farlig väg som han går.

Språket sitter som det skall och flyter på bra. Har ju redan nämnt lite av stämningen i berättelsen och får säga att författaren verkligen kan det med att fånga ens intresse för både handling och karaktärer. Gillar att han lämnar över en del av fantasin till läsaren, det gör att man blir mer engagerad i berättelsen och får i gång ens egen fantasi.

Rekommenderar den till alla som föredrar berättelser som dras åt det mystiska och lite mera skräckiga hållet. Jag har läst författarens första bok, samt några lättlästa ungdomsböcker och har inte blivit besviken på någon av böckerna. Kommer absolut att läsa mer av honom.

Tidigare omdömen om författaren:

Det går en liten ängel
Kraften vaknar (Strömånge #1)
Vittring (Strömånge #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
 

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar