torsdag 15 september 2022

Linda Ståhl: Syndaren ska vakna

Titel: Syndaren ska vakna
Författare: Linda Ståhl
Sidantal: 432
Förlag: Norstedts

Baksidestext:

Hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.

Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och den kom ut 2021. Det är en deckare med drag åt thrillerhållet.

Vi har här en hemmafru som försvinner från sitt hem. Det verkar som att hon har blivit kidnappad, men när poliserna börjar utreda fallet så får de motsägelsefulla uttalanden om fruns liv.

Jag har en slags förutfattad mening om deckare och anser att om man vill dra det grovt så finns det två läger när det kommer till bakgrunden till fallet i deckaren. Vi har dels det tidlösa fallet där orsakerna är mera av de klassiska orsakerna. Sedan har vi deckare som verkligen ligger i tiden och tar upp ämnen som är aktuella just nu, eller när den kom ut. Denna bok är av det senare slaget.

Det är många aktuella ämnen som berörs i boken. Dels så följer vi en kriminalchef som är icke-binär, det vill säga att personen varken ser sig som man eller kvinna. Nu är jag dåligt insatt i olika termer och förhållande när det kommer till ämnen som detta men känner att författaren väver in detta på ett smidigt och naturligt sätt i handlingen. I stället för att köra någon pekfingervals om vad som är rätt och fel så låter författaren det vara mer av ett naturligt inslag i vardagen. Hon lyfter frågor och förhållanden i detta ämne så hon lägger en del vikt på det och gör det på ett väldigt bra sätt som gör att man får en mer förståelse om det.

Förutom att vi följer poliserna som utreder försvinnandet så följer vi även den försvunna kvinnans man, vi möter en man vars vardag rasar helt, det är en stark bild som målas upp här och man känner av de olika känslorna som rör sig inom mannen.

Det finns en tredje tråd som vi följer i boken och det handlar om en populär och väldigt omtalat kvinnlig författare som skriver om kvinnomisshandel eller om man skall säga kvinnoförtryck. Hon lever i det dolda och håller sig borta från media och liknande offentliga saker, i stället låter hon sin advokat representera sig när det kommer till sådant. Just denna bit i handlingen känns, till en början, att den inte har med resten av handlingen att göra, författaren följer dock försvinnandet genom att läsa om det. Men det är spännande och gripande att läsa även dessa kapitel som är mix av författarens liv och bitar ur en text som hon skriver. En bit in i boken så fick jag en liten aning om hur denna del hängde ihop med resten av boken, skall inte säga vad men jag hade mer eller mindre rätt.

När det kommer till språket så flyter det på riktigt bra, det är målande och har en stark närvaro som gör att man lätt lever sig in i de olika karaktärerna och likaså i själva handlingen. Boken är spännande och högaktuell med flera ämnen.

Slutresultatet blir en riktigt stabil debut och ett intressant inslag på den stora deckarmarknaden som finns här i Sverige. Det är verkligen ingen dussindeckare även om vissa inslag är av de klassiska slagen så kommer den även med friska vindar. Jag ser fram emot att följa denna grupp av poliser i kommande böcker, den andra boken kom tidigare i år och heter Elden ska falna. Rekommenderar boken till alla som vill ha en välkomponerad deckare.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar